суботу, 22 липня 2017 р.

Міжнародний успіх сільської школи



Знання - це скарб, а вміння вчитись - ключ до нього. Дуже часто усім нам доводилося чути ці слова. Так вчителі намагаються довести дітям, що навчання це дуже важлива і потрібна справа. Батьки у свою чергу теж підтримують цю думку.  Та чи достатньо слів, для того аби школяр зрозумів усю важливість знань? Напевно, ні. Адже учні хочуть бачити застосування цих знань на практиці, розуміти, де шкільний предмет стане у пригоді, спростить життя, допоможе у вирішенні справи.
Саме тому вчитель математики та інформатики Вишнівчицької ЗОШ  Попель  С. М. вирішила заохотити дітей до навчання, показати їм, що вчитися можна легко і головне цікаво. Під її керівництвом школа взяла участь у проекті “Школа SMART – Arduino та Raspberry Pi для учнів, батьків та вчителів”. Він організований  групою “Відкрита школа: Хмарні сервіси в освіті” на сайті Facebook у лютому 2016 року і зумів  згуртувати навколо себе вчителів-новаторів, яким довелося напрацьовувати новий досвід, розробити свої власні шкільні міні-проекти в рамках одного спільного. Проект проходив у 2 етапи.  І-ий – теоретичний,  кожна група учасників обрала для себе напрям дослідження, матеріали для розроблення і поставила перед собою конкретні завдання.
ІІ етап  - практичний, стартував у вересні, коли школи-учасниці отримали приладдя, яке використали для досліджень. Воно допомогло дітям оволодіти основами роботи з мікроелектронікою та програмуванням.
У рамках проекту наша школа приступила до створення фітокартини у кабінет інформатики. Однак, спершу потрібно було дізнатися якомога більше про те, що таке фітокартина і яке її значення у сучасному світі. Вдома, на роботі у нас ростуть квіти та інші рослини в горщиках.  Крім естетичного фактору, вони  створюють сприятливий мікроклімат - очищають повітря і збагачують його киснем. Однак, при всій корисності рослин, не завжди знаходиться місце для них. Тому, флористи і садівники звернули свою увагу на стіни. Все більшої популярності набуває - вертикальне озеленення або фітокартина.
З детальним описом  усього, що буде відбуватися 8-класники Вишнівчицької ЗОШ виступили на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції школярів «Формування соціальних компетенцій як один із напрямків діяльності школи» і здобули там почесне І місце.
Далі  учні приступили до виконання ІІ частини – практичної. Вона полягала в тому, що у 8 класі учні на уроках трудового навчання змонтували конструкцію фітомодуля, з допомогою вчителя біології висадили підготовлені рослини. А потім взялися за вивчення основ мікроелектроніки та програмування. Ця робота проходила на уроках інформатики, 15 листопада учні відвідали вебінар від Майкрософт "Інтернет речей", освоїли веб-сервіс Autodesk Circuits і мови програмування Arduino та Python, з допомогою яких створили робота-поливальника для фітокартини, Вони дізналися  про придатні для вертикального вирощування рослини, відшукали потрібні сенсорні датчики для проекту та склали їх перелік,  на літніх канікулах виростили  по одній молодій рослині для посадки в проектний фітомодуль.
Ніхто не міг повірити, що учні з таким завзяттям візьмуться  за справу.  Вони з радістю жертвували свій вільний час для цього проекту. Без вагань погодилися працювати і влітку, вирощуючи потрібні квіти. Під час цього проекту школярі  покращили свої навички з багатьох предметів, адже застосовували їх на практиці. Для виготовлення фітокартини знадобилися знання з таких навчальних дисциплін: інформатика, фізика, біологія, математика, програмування та мікроелектроніка.  Проект переконав дітей, що вчитися – корисно і цікаво. 

 Керівник проекту,Світлана Михайлівна, подала на міжнародний конкурс “STEM Alliance” відеоролик про виконану роботу. Якою була радість учнів та вчителів, коли вони дізналися, що серед 230 заяв наша школа потрапила у фінал. Тут за звання найкращих боролися конкурсні проекти з Італії, Іспанії, Німеччини,Болгарії та України.  Місяць тривав розгляд робіт. Після цього, ретельно підрахувавши бали кожного проекту, журі  обрало переможця. І ним стала Вишнівчицька ЗОШ. Один із суддів так прокоментував цю перемогу: “Це відео -  амбітний і складний проект , який дав учням можливість випробувати справжнє навчання STEM. Воно підкорило нас змістом і  своєю многогранністю.Нагородження пройде в Брюсселі в грудні 2017 року. Тому пишаємося перемогою, вдосконалюймо себе, змінюємо застаріли норми в освіті. І пам’ятаємо, що вчитися ніколи не пізно, завжди потрібно і навіть дуже цікаво.

1 коментар:

  1. Привіт друзі, я тут, щоб розповісти вам все, як я відвоювати свого чоловіка після довгої розлуки. Я не міг завагітніти після шести років шлюбу, так що я був вигнаний з будинку моїм чоловіком і його сім'єю, коли я мав на увазі старого мого друга, який направляв мене до цієї великої людини, яка допомогла мені відновити мій розбитий будинок. його дійсно річ радості та є так так щаслива зараз з моїм чоловіком та нашою маленькою принцесою Mandera. Все завдяки цьому прекрасному доку. ось його контакт у випадку, якщо вам потрібна будь-яка допомога від нього. email: okosunhomeofsolution@gmail.com або whatsapp через +2348026905065

    ВідповістиВидалити