четвер, 18 червня 2015 р.

Феномен курця або як Їм це вдається...

Кожна погана звичка, як наслідок, веде за собою ряд проблем. Така шкідлива звичка як паління - не виняток. Всім нам добре відомо, яку шкоду організму завдає куріння. Це проблеми з дихальною системою, хронічні захворювання гортані, бронхів, можливе погіршення слуху і роботи серця. Також курець -  це поганий приклад для наслідування, а сигаретний дим особливо шкідливий для дитячих організмів. Однак,  паління приносить шкоду не лише здоров'ю людини, а й не на жарт б'є по гаманці. Саме на фінансовій стороні паління, я б хотіла зупинитися детальніше.


Людина,яка тільки почала палити викурює близько 5-8 сигарет в день. В той час, коли для  курців "зі стажем" пачки (20 сигарет) інколи буває замало. Кожен може знайти цигарки в  залежності від вподобань та розміру гаманця. Треба зазначити, що з 1 січня 2015 р. вступило в силу рішення уряду про підвищення цін на тютюнові вироби. В середньому ціна пачки сигарет з 10.90 піднялася до 15 грн. За допомогою нескладних розрахунків можемо з'ясувати скільки коштів витрачає на цю шкідливу звичку курець:
                      15*30=450(грн/місяць)
                       450*12=5400(грн/рік)
І це при тому, що середньомісячна заробітна плата мешканця Тернопільщини становить 2997 грн. Хоча, ні для кого не секрет, що зарплата може бути і значно меншою. Напевно, це і можна назвати "феномен курця". Адже, при таких низьких доходах та настільки високих цінах на товари першої необхідності, курці все-таки знаходять гроші на пачку цигарок. 5400 грн. на рік! Погодьтеся, у такий економічно складний час ці кошти можна було б витратити більш раціонально. 

Однак, не потрібно забувати, що не всі користуються сигаретами економ варіанту. В одному з інтерв'ю молодий чоловік зізнався, що витрачає на сигарети 600 грн на місяць.
 7200 грн на рік. Це був курець зі стажем 9 років. 
                     7200*9 =64800 грн.
Чи не задороге задоволення?!  За ці кошти можна придбати велику кількість більш потрібних і головне  - не шкідливих речей! Тільки задумайтесь: людина витрачає такі великі суми на задоволення, яке її ВБИВАЄ!!! 

Звичайно, ніхто не має права вказувати і повчати. Курити чи ні- самостійний і особисий вибір кожного.                                                       Не можна не взяти до уваги і те, що у різних людей зовсім різний майновий стан, який можливо і дозволяє таке недешеве задоволення. 

Але на завершення, хочеться сказати: у наш економічно складний час, скроплений болем війни, є люди, які дуже потребують нашої допомоги. Тому треба добре думати для чого ми витрачаємо, здавалося б , невелику суму - 20 гривень в день.





  "Феномен курця"












1 коментар: